TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (2024)

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (1)

Ben je op deze pagina terecht gekomen, dan is de kans groot dat jij je graag wil verdiepen in TikTok marketing. TikTok is een explosief populair platform dat de marketingwereld op zijn kop heeft gezet. Maar wat zijn nu de voordelen van TikTok marketing en heeft het ook nadelen?

Dat gaan we je vertellen! Aan het einde van de blog weet jij alles over de voordelen en nadelen van TikTok marketing in 2024.

In deze blog:

  • Waarom TikTok marketing in 2024?
  • Voodelen van TikTok marketing
  • Nadelen van TikTok marketing
  • Soorten TikTok marketing
  • Conclusie

Waarom TikTok marketing in 2024?

Misschien had je het al kunnen raden, maar het sociale media gebruik in Nederland neemt nog steeds toe. Ten opzichte van 2022 zien we een stijgende lijn, met zo’n 400.000 gebruikers meer dit jaar!

Vooral de 40-plussers lijken mee te gaan met de socials en maken accounts aan op de platforms waar jongeren zich al een tijdje bevinden. En als we inzoomen op die platforms? Dan zien we dat vooral Instagram en TikTok echt heel geliefd zijn op dit moment.

Steeds meer jongeren (Generatie Z) maken de de switch van Instagram naar TikTok. Instagram blijft ook groeien maar dan vooral onder de oudere generatie. Maar de grote winnaar van 2024, nu al, is en blijft TikTok.

Daarom is het nu tijd om op de TikTok-trein te springen en jouw marketingstrategie hierop af te stemmen. Wil je weten hoe? Je leest het in deze blog!

Voordelen van TikTok marketing

Het eerste grote voordeel van TikTok marketing is dat je met TikTok relatief gemakkelijk een groot publiek bereikt – veel meer dan bijvoorbeeld op Facebook of zelfs Instagram. Het algoritme bepaalt bij TikTok wat de kijker ziet. Natuurlijk, je kan op TikTok accounts volgen en bepaalde mensen in de gaten houden. Het overgrote gedeelte van de gebruikers spendeert tijd op de “voor jou” pagina. En hier komen niet alleen accounts voorbij die de gebruiker volgt, maar ook filmpjes die hiermee te maken hebben.

Verder is een voordeel van TikTok marketing dat TikTok een laagdrempelig platform is. Nadenken over een ingewikkeld onderschrift, informatieve video’s of een informatieve boodschap hoeft niet per sé: bij TikTok is humor de sleutel! Zorg ervoor dat je weet welke TikTok trends er spelen en doe daaraan mee. Gebruik humor om je merk op TikTok te introduceren. Geloof ons, daarmee bereik je in eerste instantie veel meer dan met informatie of een verkooppraatje.

Het bereiken van jouw doelgroep is nog nooit zo makkelijk geweest. Door middel van het TikTok algoritme komt jouw content namelijk vrijwel vanzelf bij jouw doelgroep terecht! Je hoeft alleen maar filmpjes te maken die aansluiten bij de interesses van jouw doelgroep en voila, de filmpjes worden door het algoritme de juiste kant opgestuurd. Het enige wat jij hoeft te doen is het uitzoeken van de interesses van jouw doelgroep én het maken van de content.

Tot slot biedt TikTok veel mogelijkheden om jouw voortgang te bekijken. Met behulp van de analysetools zie je precies hoe goed jouw video’s bekeken worden en dus ook welke video’s het beste presteren. Zie je hier een patroon in en merk je welke video’s het meest bekeken worden? Of door welke video’s jij de meeste leads binnenhaalt? Dan weet je wat je te doen staat: meer daarvan maken!

Voordelen TikTok marketing onder elkaar:

  • Snelst groeiende social media platform in Nederland
  • Gemakkelijk een groot publiek bereiken
  • Het maken van TikTok video’s is laagdrempelig waarbij humor de sleutel is
  • Bereik je doelgroep gemakkelijk door het TikTok algoritme
  • Analyseer je content met de handige analyse tools

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (2)

Nadelen van TikTok marketing

Maar TikTok is niet alleen maar fun and games. Als het écht zo makkelijk was, dan zou iedereen het natuurlijk inzetten. Dan was elke bedrijf nu mega populair op TikTok en zou iedereen miljoenen views krijgen dankzij deze marketingstrategie. En zo werkt TikTok natuurlijk niet.

Zo is het best lastig om jouw content op te laten vallen tussen de duizenden, zo niet miljoenen video’s die dagelijks op het platform verschijnen. Ja, het algoritme doet zijn werk. Maar als je video’s niet aanslaan, dan zie je de views echt niet stijgen. Je moet maar net een goede video produceren die echt vaak bekeken wordt. En dan moet je account interessant genoeg zijn, zodat mensen je gaan volgen en ook je andere TikToks bekijken. Ga er maar aan staan!

En goede video’s maken, dat heeft dus heel veel te maken met humor. Informatieve video’s of verkooppraatjes doen het gewoonweg een stuk minder goed op TikTok. Zorg er dus voor dat je video’s maakt die echt grappig zijn en bijvoorbeeld herkenbare situaties schetsen voor jouw doelgroep. Aan de andere kant kom je met alleen humor natuurlijk niet heel ver, business-wise. Je hebt immers ook wat te verkopen. Daarom is het belangrijk dat je precies de juiste balans weet te vinden tussen grappige video’s die óók jouw product verkopen. En het vinden van dit balans kan best een opgave zijn.

Nadelen TikTok marketing onder elkaar:

  • Lastig op te vallen tussen de duizenden andere video’s
  • Belangrijk om een goede balans te vinden tussen grappig en informatief

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (3)

Soorten TikTok marketing

Om je een handje te helpen, vertellen wij je over verschillende soorten TikTok marketing die je kan inzetten om jouw account naar een hoger niveau te tillen! Er zijn namelijk verschillende manieren waarop je jouw video’s kan maken én waarop je jouw video’s onder de aandacht kan brengen.

Influencer marketing op TikTok

Zet bijvoorbeeld influencer marketing op TikTok in. Influencer marketing met TikTok is een krachtige manier voor marketeers om hun product of dienst te promoten. Je hoeft het immers niet allemaal alleen te doen!

Zoek bekende TikTok’ers binnen jouw niche en doe ze een aanbod. Vraag ze bijvoorbeeld om jouw bedrijf te noemen in een video of te promoten, in ruil voor een beloning. Deze beloning kan in de vorm van geld zijn, maar je kan ze ook een gratis product of dienst aanbieden. Op die manier maak jij gebruik van hun grote bereik en verdienen zij wat extra’s. Win-win dus!

Voordelen influencer marketing met TikTok:

  • Groot bereik: De bekende influencers op TikTok kunnen een grote groep mensen tegelijk aanspreken. Gedeelde beloning: Marketeers kunnen een beloning aanbieden die voordelig is voor hen, maar ook extra’s biedt aan de influencers.
  • Unieke contentcreatie: Door samenwerking met influencers, kun je unieke content creëren die anders niet mogelijk zou zijn.

Nadelen van influencer marketing met TikTok:

    • Kostbaar: Het kan duur zijn om de juiste influencers te vinden en ermee samen te werken.
    • Onvoorspelbaarheid: Er is geen garantie dat de promotieactiviteiten succesvol zullen zijn of dat de influencers je bedrijf eerlijk zullen promoten.

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (4)

Werving op TikTok

Daarnaast zijn er verschillende soorten video’s die je op TikTok kan zetten die jouw bedrijf helpen met naamsbekendheid, maar die ook leuk zijn om naar te kijken. En geloof ons, deze combinatie is echt niet altijd even makkelijk te vinden.

Wist je bijvoorbeeld dat je nieuw personeel kan werven door middel van TikTok video’s? De medewerkers die jij graag wil hebben – jong en met vrije tijd om te werken – zitten namelijk veel op TikTok!

Maar in plaats van dat jij lange, saaie video’s maakt waarin iemand opsomt wat de voordelen zijn van de baan, plaats je grappige en informatieve TikToks. Laat bijvoorbeeld zien hoe een day-in-the-life van een werknemer eruitziet. Film de verschillende werkzaamheden en zet er een leuk muziekje onder. Doe een voorstelrondje met alle collega’s van een bepaald team. Er zijn echt genoeg leuke ideeën te bedenken. De sleutel tot succes? Houd de video’s kort en bondig. Niemand op TikTok heeft zin om een filmpje van drie minuten te bekijken.

Voordelen how-to video’s op TikTok:

  • TikTok heeft een groot publiek, waardoor bedrijven kunnen werven uit een brede pool van kandidaten.
  • Bedrijven kunnen hun content op een creatieve manier maken en het gebruiken om de cultuur van hun bedrijf goed in beeld te brengen.

Nadelen how-to video’s op TikTok:

  • De jongere generatie kan soms moeilijk te bereiken zijn met traditionele recruitmentmethodes
  • Er is veel concurrentie als er meerdere bedrijven vergelijkbare vacatures aanbieden op TikTok

Meer tips over het werven van nieuwe personeel op TikTok? Lees dan onze blog!

Product promoten op TikTok

Wil je jouw producten promoten op TikTok? Maak dan alsjeblieft geen reclamefilmpje met een salespraatje over hoe geweldig jouw product wel niet is. Alle TikTok-gebruikers scrollen reclame automatisch door – ook al is het eigenlijk precies wat ze nodig hebben.

Kies liever voor een video waarin je het product subtiel laat zien. Het product mag echt wel goed in beeld komen, maar laat het niet het enige zijn wat te zien is. En gebruik humor, humor, humor: we kunnen het niet vaak genoeg zeggen!

Voordelen van het promoten van een product op TikTok:

  • Je kunt je doelgroep bereiken door je content aan te passen aan je doelgroep en hun interesses.
  • Er zijn vele creatieve manieren om je product of dienst te promoten, zoals livestreams, duetten en polls.

Nadelen van het promoten van een product op TikTok:

  • De competitie is hoog omdat veel bedrijven hun product of dienst willen promoten op hetzelfde platform.

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (5)

How-to video’s op TikTok

Tot slot doen how-to video’s het ook altijd goed op TikTok. Bied je een product aan, laat dan zien hoe je het gebruikt, schoonmaakt, opbergt of netjes houdt. Een groot voordeel over het maken van een how-to video op TikTok is dat het de kijkers de mogelijkheid biedt om snel en gemakkelijk tips te leren over producten of diensten die ze wellicht nog niet kennen.

Als je how-to video’s maakt, kun je lagere kosten per impressie bereiken dan met andere vormen van social media adverteren. Echter, er zijn ook een paar nadelen verbonden aan het maken van how-to video’s op TikTok. De kwaliteit kan variëren afhankelijk van de videomaker, en het is vaak moeilijk om gebruikers te binden als jouw content te technisch of ingewikkeld is.

Voordelen how-to video’s op TikTok:

  • Snel en gemakkelijk
  • Laagdrempelig

Nadelen how-to video’s op TikTok:

  • Kwaliteit kan verschillen afhankelijk van de videomaker
  • Vaak moeilijk om je doelgroep te laten binden met je content, wees hier dus creatief in!

Conclusie

Kortom, het gebruik maken van TikTok marketing in voor jouw marketingstrategie is echt geen rocket science, maar doodeenvoudig is het ook weer niet. Er gaat echt wel wat tijd en energie inzitten, maar dat is het allemaal dubbel en dwars waard!

Je bereikt namelijk een groot publiek met content gericht op jouw doelgroep en je meet jouw succes eenvoudig met de analysetools.

Wil je echt opvallen, dan is vooral humor belangrijk. En dat is niet een skill die iedereen even goed beheerst. Ben jij of ken jij iemand die grappige filmpjes kan maken als de beste, produceer dan ook productvideo’s of how-to uitlegfilmpjes om je volgers waardevolle informatie te geven.

Heb je meer vragen over het inzetten van TikTok marketing in 2024? Wij helpen je graag verder! Neem geheel vrijblijvend contactmet ons op.

TikTok marketing in 2024: Voordelen en nadelen - DBBL Media (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Moshe Kshlerin

Last Updated:

Views: 6179

Rating: 4.7 / 5 (77 voted)

Reviews: 92% of readers found this page helpful

Author information

Name: Moshe Kshlerin

Birthday: 1994-01-25

Address: Suite 609 315 Lupita Unions, Ronnieburgh, MI 62697

Phone: +2424755286529

Job: District Education Designer

Hobby: Yoga, Gunsmithing, Singing, 3D printing, Nordic skating, Soapmaking, Juggling

Introduction: My name is Moshe Kshlerin, I am a gleaming, attractive, outstanding, pleasant, delightful, outstanding, famous person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.